Circulaire materialen (biobased met langdurige CO2-opslag, biobased overig en secundair)

Laatst bijgewerkt 18-06-2025
2. Milieu> 2.1 Materiaal> 2.1.5 Circulaire materialen (biobased met langdurige CO2-opslag, biobased overig en secundair)

Beschrijving criteria

De berekening moet gemaakt worden met het ‘rekenblad circulaire materialen’. Dit is onderdeel van het bestand ‘Rekenhulpmiddelen GPR Gebouw’, dat is te downloaden op de pagina ‘Downloads en links’. Kies de optie die past bij het gewogen percentage dat volgt uit de berekening.

Toelichting op criteria

Een belangrijke strategie bij het voorkomen van de uitputting van voorraden, is de toepassing van producten waarvoor secundaire (gerecyclede) of hernieuwbare (biobased) grondstoffen zijn gebruikt.

  1. Secundair extra:
    Het gebruik van secundaire grondstoffen wordt in de MPG gewaardeerd, hetzij dat hierbij een vast (‘standaard’) percentage secundair wordt aangehouden (vastgelegd in de productdata in de NMD). Daarom wordt de toepassing van producten met een relevant hoger percentage dan ‘standaard’ bij het GPR-item ‘Circulaire materialen’ gewaardeerd. Het hogere percentage dient bewust gekozen en uitgevraagd te worden.
  2. Biobased:
    Ook de toepassing van producten op basis van biobased grondstoffen krijgt hier een waardering. Hoewel biobased producten over het algemeen goed scoren in de MPG vanwege de minder belastende productie, blijven een aantal positieve effecten, zoals hernieuwbaarheid en biodiversiteit, onderbelicht.
  3. Biobased + CO2-opslag:
    Omdat de CO2 die wordt opgeslagen bij de groei van de hernieuwbare grondstoffen aan het einde van de levensloop weer vrijkomt (verbranding of compostering) heeft CO2-opslag in de huidige MPG geen gunstig effect op de score. Wel wordt onderzocht of de tijdelijke opslag bij bepaalde biobased producten dusdanig lang is, dat het als permanente opslag gezien kan worden. Dit effect is aan de orde bij biobased producten die in de hoofddraagconstructie zijn toegepast en minimaal (daarna eventueel nog hergebruik en/of recycling in één of meerdere cascadestappen) de gebouwlevensduur meegaan. Hier voorop uitlopend is er voor de biobased producten, waarbij er sprake is van een (zeer) langdurige CO2-opslag een extra waardering.

Bij Circulaire materialen worden per optie de volgende criteria gehanteerd:

  1. Secundair extra:
    Om het percentage eenvoudiger te kunnen bepalen wordt gekeken naar het percentage secundair materiaal (materiaal op basis van secundaire grondstoffen). Bij het percentage secundair materiaal is onderscheid gemaakt naar materiaaltype, omdat de ‘standaard’ per materiaaltype verschilt. Er is sprake van een ‘extra aandeel’ als het percentage (massa secundair materiaal ten opzichte van totale massa) per materiaaltype groter of gelijk is aan de onderstaande percentages:

    1. metalen: 75%
    2. kunststoffen: 50%
    3.  organisch (incl. hout): 50%
    4. mineraal/steenachtig: 50%
  2. Biobased:
    Ook hier wordt bij het vaststellen van het percentage gekeken naar het materiaal en niet naar de grondstof. Producten met minimaal 2/3e volume) aan biobased materialen worden aangemerkt als biobased.
    Informatie over duurzame teelt van vernieuwbare grondstoffen is te vinden op www. biobasedeconomy.nl
  3. Biobased + CO2-opslag:
    Dit betreft dezelfde criteria als bij ‘Biobased’ met als extra criterium dat het CO2 voor 100 jaar of meer jaar opgeslagen blijft. Dit door een lange productlevensduur (lange gebouwlevensduur, eventueel in combinatie met hergebruik) en één of meerdere recyclingstappen. De combinatie van de toepassing van het biobased product in de hoofddraagconstructie en een gebouwlevensduur van minimaal 100 jaar wordt als ‘bewezen’ oplossing geaccepteerd.

Bewijslast

Beschrijf de situatie, vul eventueel aan met (een screenshot van) documentatie, of verwijs hiernaar.

Bronnen en referenties

Overzicht wijzigingen