Zoekresultaten voor ‘’
- Wat zijn de voordelen van GPR Gebied?
- Verhoogt de duurzaamheid van projecten;
- Kijkt integraal naar duurzaamheid binnen een ontwikkeling;
- Levert concrete cijfers over duurzaamheidsprestaties;
- Helpt te voldoen aan duurzaamheids- en milieuwetgeving;
- Geschikt voor nieuwe ontwikkelingen en herontwikkelingen;
- Bruikbaar vanaf de start van het ontwerpproces tot het afronden van het plannings- en sturingsproces;
- Helpt bij het maken van gefundeerde beslissingen;
- Bereidt projecten voor op toekomstige uitdagingen.
- Waarom is er een adviestraject aan een licentie van GPR Gebied verbonden?
Een adviestraject is verbonden aan een licentie om te zorgen dat gebruikers optimaal ondersteund worden bij het implementeren van duurzame maatregelen. Het adviestraject biedt ondersteuning en expertise op verschillende intensiteiten:
- Basisadvies: snelle inzichten en advies over het toepassen van de tool in uw project;
- Uitgebreid trajectadvies: diepgaande analyses voor het optimaliseren van uw gebiedsontwikkeling op basis van de duurzaamheidsprincipes;
- Maatwerktoepassing: andere toepassingen binnen of buiten deze trajecten zijn altijd mogelijk om te verkennen.
- Voor wie is GPR Gebied een nuttig hulpmiddel?
Het instrument helpt gemeenten, projectontwikkelaars, stedenbouwkundigen en anderen die zich verdiepen in de duurzaamheid van stedenbouw. GPR Gebied brengt de belangrijkste thema's in beeld: Energie, Ruimtelijke inrichting, Gezondheid, Gebruikskwaliteit en Toekomstwaarde.
- Welke voordelen heeft een GPR certificaat?
Rabo Impactlening
Met een GPR Gebouw Certificaat toon je officieel de duurzaamheid van jouw gebouw of ontwerp aan. Daarnaast krijg je rentekorting op zakelijke leningen bij Rabobank indien jouw organisatie een GPR Gebouw Certificaat heeft. Deze rentekorting kan fors oplopen. De Rabo Impactlening is een zakelijke lening met rentekorting voor duurzame bedrijven. Loopt je bedrijf voorop in duurzaam ondernemen en is je bedrijf in het bezit van duurzaamheidskeurmerk GPR Gebouw? Dan kom je in aanmerking voor de Rabo Impactlening als er gemiddeld een 7 of hoger is gehaald voor bestaande utiliteit of gemiddeld een 8 of hoger voor nieuwe utiliteit in GPR Gebouw. Wil je de duurzaamheid van jouw gebouw of ontwerp officieel aantonen? Met een GPR Gebouw Certificaat laat je zien dat jouw gebouw of ontwerp getoetst is op kwaliteit door een GPR Gebouw Expert of GPR Gebouw Assessor. W/E adviseurs is de maker van GPR Software. - Kan ik met een GPR certificaat korting krijgen op leningen?
Nu rentekorting met GPR Gebouw Certificaat Met een GPR Gebouw Certificaat toon je officieel de duurzaamheid van jouw gebouw of ontwerp aan. Je krijgt rentekorting op zakelijke leningen bij Rabobank indien jouw organisatie een GPR Gebouw Certificaat heeft. Deze rentekorting kan fors oplopen. De Rabo Impactlening is een zakelijke lening met rentekorting voor duurzame bedrijven. Loopt je bedrijf voorop in duurzaam ondernemen en is je bedrijf in het bezit van duurzaamheidskeurmerk GPR Gebouw? Dan kom je in aanmerking voor de Rabo Impactlening als er gemiddeld een 7 of hoger is gehaald voor bestaande utiliteit of gemiddeld een 8 of hoger voor nieuwe utiliteit in GPR Gebouw. Wil je de duurzaamheid van jouw gebouw of ontwerp officieel aantonen? Met een GPR Gebouw Certificaat laat je zien dat jouw gebouw of ontwerp getoetst is op kwaliteit door een GPR Gebouw Expert of GPR Gebouw Assessor. W/E adviseurs is de maker van GPR Software.
- Is GPR Materiaal geschikt voor circulaire gebouwen?
Ja, de vernieuwde MPG-methode berekent de milieubelasting van het gebouwgebonden materiaalgebruik voor alle productfasen, van de winning van grondstoffen tot en met de restwaarde van het product nádat het is verwijderd uit het gebouw. De resultaten van de MPG-berekening zijn ook bruikbaar voor een volledige circulariteitsberekening met de Circulariteitsprestatie Gebouw (CPG).
- Kan ik GPR Materiaal gebruiken voor MIA-regeling?
Ja, GPR Materiaal rekent de belangrijkste indicatoren voor de code circulaire gebouwen uit: de MPG en de verhouding tussen fase D en A. A is de productie en constructie (bouw) fase, D is de fase na het gebruik in een gebouw.
- Hoeveel gebruikers mag ik toevoegen aan mijn licentie GPR Materiaal?
Bij GPR Gebouw zoveel als u zelf wilt. Bij GPR Materiaal is dit afhankelijk van welke licentie u afneemt.
- Welke licentievoorwaarden kent GPR Stedenbouw?
Hier staan de Licentievoorwaarden GPR Stedenbouw 1.4 - 11 maart 2014.
- Welke versies van GPR Gebouw 4 worden ondersteund?
Wij spannen ons in voor een correcte werking van GPR Gebouw versie 4.3 en 4.4 op de actuele versies van de meest voorkomende browsers, zoals Google Chrome, Microsoft Edge en Mozilla FireFox. Daarnaast zorgen we ervoor dat zo snel mogelijk de meest actuele versie van de Nationale Milieudatabase (NMD) beschikbaar is. Daar bovenop werken we voor GPR Gebouw 4.3 en 4.4 bij iedere nieuwe NMD versie de voorbeeldberekeningen bij en onderhouden we de teksten in de informatierondjes bij de maatregelen. GPR Gebouw versie 4.2, 4.1 en 4.0 worden niet meer ondersteund. We kunnen een correcte werking daarvan op de actuele versies van de meest voorkomende browsers dan ook niet meer garanderen.
- Waarvoor is GPR Onderhoud in te zetten?
GPR Onderhoud is in te zetten voor het meten van de duurzaamheid van onderhoud aan de schil van een gebouw. Per gebouw of complex stelt u zelf een pakket met activiteiten samen. U kunt hiervoor kiezen uit ca. 400 activiteiten.
- Hoe kan ik GPR Expert worden?
De kennis van de GPR Expert is bewezen door het volgen van de cursus GPR Gebouw Expert en het behalen van het GPR Gebouw Examen.
- GPR Gebouw Experts houden zich aan duidelijke gedragsregels. Wat staat er in deze gedragsregels?
Alle GPR Gebouw Experts houden zich aan duidelijke gedragsregels om de kwaliteit van advies over duurzaam (ver)bouw te borgen. De GPR Gebouw Expert Gedragscode schept een gemeenschappelijk basis voor het integer en deskundig werken met GPR Gebouw. Afspraken over de kwaliteit van berekeningen zijn vastgelegd in de procedure voor Kwaliteitsborging GPR Gebouw-berekening. Alle GPR Gebouw Experts ondertekenen een overeenkomst waarmee de gedragscode wordt aanvaard.
- Waarom zou je een berekening willen valideren door een GPR Gebouw Assessor?
Om te borgen dat de kwaliteit van de berekening goed is, met daarbij een onafhankelijke toets. Dit wordt bijvoorbeeld gevraagd bij het verstrekken van Milieu Investering Aftrek (MIA).
- Waarom zou je een berekening willen accorderen door een GPR Gebouw Expert?
Dat u zeker bent dat de GPR Gebouw berekening kwalitatief juist is gemaakt. U kunt vertrouwen op de behaalde thema-ambities. Soms wordt een geaccordeerde berekening vereist door een opdrachtgever, gemeente (projectafspraken).
- Wat is het verschil tussen een GPR Gebouw Expert en GPR Gebouw Assessor?
Een GPR Gebouw Expert maakt de berekening en geeft daar akkoord op. Of controleert de berekening gemaakt door een derde en geeft daarna akkoord. Een GPR Gebouw Assessor controleert de GPR Gebouw berekening die geaccordeerd is door een GPR Gebouw Expert op juistheid. De Assessor zorgt hiermee voor een onafhankelijke toets (beide mogen niet werkzaam zijn voor dezelfde organisatie). De GPR Gebouw Assessor valideert de berekening en heeft dus geen adviserende rol. Een GPR Gebouw Expert wel. Beide personen maken gebruik van de benodigde kwaliteitsprocedures.
- Wat is de meerwaarde van het inzetten van een GPR Gebouw Expert en GPR Gebouw Assessor?
Indien u een berekening laat maken door een GPR Gebouw Expert of Assessor mag u er wel van uit gaan van een kwalitatieve berekening. Een GPR Gebouw Expert en Assessor hebben meer kennis van de software en houden deze kennis na het behalen van het examen jaarlijks op peil via terugkomdagen.
- Wat is een GPR Assessor?
Een GPR Gebouw Assessor is een GPR Gebouw Expert die de GPR Gebouw Assessorcursus en –examen heeft gedaan. Een GPR Gebouw Assessor valideert als onafhankelijke derde de GPR Gebouw-berekeningen van de opdrachtgever. Voor de onderbouwing bij een MIA aanvraag is dit vereist. GPR Gebouw Assessoren zijn uiteraard ook gerechtigd GPR Gebouw Certificaten aan te vragen en uit te reiken.
- Wat is een GPR Expert?
Een GPR Gebouw Expert heeft veel ervaring om in projecten met GPR Gebouw te werken. In de Expertcursus heeft deze professional de GPR-thema’s grondig uitgediept en is hij / zij in staat complexe vragen te beantwoorden en betrouwbaar advies te geven. De kennis van de GPR Expert is bewezen door het behalen van het GPR Gebouw Examen.
- Moet je een diploma, certificaat of bewijs van bekwaamheid hebben om een GPR Gebouw berekening te mogen maken?
Bij een Energielabel of Energie Index is dit wel verplicht. Om een GPR Gebouw berekening te maken hoeft niet. Indien u een berekening laat maken door een GPR Gebouw Expert of Assessor mag u er wel van uit gaan van een kwalitatieve berekening. Een GPR Gebouw Expert en Assessor hebben meer kennis van de software en houden deze kennis na het behalen van het examen jaarlijks op peil via terugkomdagen.
- Wat is GPR Dierenpark?
GPR Dierenpark is een maatwerk vertaling van GPR Gebouw. Samen met de gemeente ontwikkelde Dierenpark Emmen een nieuw concept voor een park inclusief een theater. Een ambitie is het park te laten functioneren als een ecosysteem op thema’s als energie- en waterhuishouding, materiaalkringlopen. Tijdens bouw en exploitatie wordt gewerkt volgens de uitgangspunten van ‘Cradle to Cradle’. Er wordt gestuurd op een CO-2 neutrale exploitatie en gebruik van 100% hernieuwbare energie. Ook wordt het park ontwikkeld met als doelstelling een GPR Gebouw-score van een 8.
- Ik heb geen GPR Gebouw?
Geen probleem, u kunt ook enkel de gebruiksfuncties sporthal of zwembad kopen. U krijgt dan een bundel van 10 gebouwen.
- Ik heb al GPR Gebouw, maar wil ook graag Sporthal en/of Zwembad. Kan dat?
GPR Gebouw licentiehouders ontvangen 50% korting op abonnementskosten van een doorlopende licentie op GPR Sporthal en/of Zwembad en hoeven geen instapkosten te betalen.
- Kan ik ook alleen GPR Sporthal aanschaffen?
Ja, dat kan. Bel onze expertdesk op 030 – 677 8777.
- Kan ik ook alleen GPR Zwembad aanschaffen?
Ja, dat kan. Bel onze expertdesk op 030 – 677 8777.
- Waarom kiezen voor GPR Sporthal en/of Zwembad?
- één communicatiemiddel over duurzaamheid voor het hele bouwteam;
- snel inzicht in duurzaamheid voor nieuwbouw en bestaande bouw;
- prestatiegericht, sluit aan op actuele wet- en regelgeving;
- erkend door landelijke overheid: Milieu Investeringsaftrek (MIA), Duurzaam inkopen, Omgevingsvergunning Milieuprestatie;
- voordelig certificeren;
- toonaangevend in Nederland.
- Voor wie is GPR Sporthal & Zwembad met name bedoeld?
Duurzaam bouwen vraagt naast inzicht in gebouwinformatie vooral effectieve communicatie tussen bouwpartijen. De heldere opzet en het prestatiebeginsel van GPR Sporthal en/of Zwembad zijn hiervoor ideaal. U formuleert gezamenlijk toetsbare ambities en realiseert een duurzaam ontwerp. GPR Sporthal & Zwembad is geënt op GPR Gebouw, dat breed erkend en veel gebruikt wordt door de vastgoedsector en gemeenten. Het softwarepakket wordt aangeboden in combinatie met een introductiecursus zodat u het instrument goed leert te gebruiken.
- Wat maakt GPR Zwembad extra waardevol?
Voor de zwembadfunctie is een aanvullende energieprestatieberekening ontwikkeld, waarmee het energiegebruik van het zwembadproces in kaart kan worden gebracht én geoptimaliseerd. Een waardevolle toevoeging voor iedereen die zich met zwembaden bezig houdt.
- Hoe is GPR Sporthal & Zwembad ontwikkeld?
De doorontwikkeling is gedaan met twee partners uit de branche: Slangen+Koenis Architecten en EWZ adviseurs.
- Wat kan ik met GPR Sporthal en/of Zwembad?
GPR Sporthal & Zwembad meten de duurzaamheidsprestaties van sportgebouwen en zwembaden op de thema’s Energie, Milieu, Gezondheid, Gebruikskwaliteit en Toekomstwaarde. Kenmerkend voor sportaccommodaties en zwembaden is het hoge energie- en waterverbruik én het belang van goede luchtkwaliteit. Een waardevolle uitbreiding van GPR Gebouw. Zowel voor nieuwbouw als grootschalige renovatie kunt u een sportgebouw of zwembad doorrekenen. Tijdens iedere fase van duurzaam bouwen: beleid, ontwerp, realisatie en renovatie. De doorontwikkeling is gedaan met twee partners uit de branche: Slangen+Koenis Architecten en EWZ adviseurs. Voor de zwembadfunctie is een aanvullende energieprestatieberekening ontwikkeld, waarmee het energiegebruik van het zwembadproces in kaart kan worden gebracht én geoptimaliseerd. Een waardevolle toevoeging voor iedereen die zich met zwembaden bezig houdt.
- Wat kan ik met zo’n GPR Special?
GPR Specials meten duurzaamheidsprestaties van speciale gebouwen of gebieden, zoals stations of zwembaden. W/E adviseurs implementeert deze maatwerk instrumenten in nauwe samenwerking met opdrachtgevers.
- Welke GPR Specials zijn er?
Voorbeelden van specials zijn GPR Sporthal & Zwembad en GPR Dierenpark.
- Is begeleiding op maat ook mogelijk?
Ja. Maatwerk is mogelijk. Dit kan bijvoorbeeld bestaan uit begeleiding bij het gebruik van het instrument bij gebiedsontwikkeling of de implementatie in uw organisatie.
- Waarom is er een adviestraject aan een licentie van GPR Stedenbouw verbonden?
Om u op weg te helpen, bieden we de software aan inclusief twee bijeenkomsten in uw organisatie. In de eerste sessie krijgt u inzicht in de achtergrond en opbouw van GPR Stedenbouw en maakt u met uw team een eerste projectinvulling. In de tweede sessie staat de relatie met beleid en de implementatie centraal: hoe brengt u uw plan tot een goed, gebouwd eindresultaat? Er worden geen instapkosten berekend.
- Wat zijn de voordelen van GPR Stedenbouw?
De voordelen GPR Stedenbouw zijn onder andere:
- praktisch en eenvoudig in gebruik;
- brede thematische benadering van het begrip duurzaamheid;
- meet effecten van keuzes op duurzaamheid tijdens proces, dus niet alleen achteraf;
- EPL berekening met CO2 informatie, bruikbaar voor verwezenlijken klimaatbeleid;
- duurzaamheidsambities in de initiatieffase formuleren en eenduidig vastleggen;
- voortgang bijhouden tijdens het planvormingsproces;
- tussen- en eindresultaten toetsen;
- projecten vergelijkbaar maken als basis voor monitoring.
- Wat houdt een licentie op GPR Stedenbouw in?
GPR Stedenbouw is software waarmee u lokaal op uw computer werkt. Om u op weg te helpen, bieden we de software aan inclusief twee bijeenkomsten in uw organisatie. In de eerste sessie krijgt u inzicht in de achtergrond en opbouw van GPR Stedenbouw en maakt u met uw team een eerste projectinvulling. In de tweede sessie staat de relatie met beleid en de implementatie centraal: hoe brengt u uw plan tot een goed, gebouwd eindresultaat? Maatwerk is mogelijk. Dit kan bijvoorbeeld bestaan uit begeleiding bij het gebruik van het instrument bij gebiedsontwikkeling of de implementatie in uw organisatie. Er worden geen instapkosten berekend. Met een licentie GPR Stedenbouw kunt u onbeperkt berekeningen maken.
- Voor wie is GPR Stedenbouw een nuttig hulpmiddel?
Het instrument helpt gemeenten, projectontwikkelaars, stedenbouwkundigen en anderen die zich verdiepen in de duurzaamheid van stedenbouw. GPR Stedenbouw brengt de belangrijkste thema’s in beeld: Energie, Ruimte & Voorraden, Welzijn & Gezondheid, Gebruikswaarde en Toekomstwaarde.
- Wat is GPR Stedenbouw?
GPR Stedenbouw is een slim en snel hulpmiddel om ambities te formuleren en het overzicht te houden. Het laat zien dat duurzame stedenbouw een gezamenlijke verantwoordelijkheid is. Als veelgevraagde aanvulling op GPR Gebouw biedt de software inzicht in de aspecten van duurzaamheid èn duurzaamheidsprestaties van een nieuw stedenbouwkundig plan of van de herstructurering van een bestaand gebied.
- Wat kan ik GPR Stedenbouw voor gebruiken?
De mate van duurzaamheid en verbetermogelijkheden van (voorlopige) stedenbouwkundige plannen kunnen in beeld worden gebracht met GPR Stedenbouw.
- Welke vragen kan ik met GPR Stedenbouw beantwoorden?
In planteamverband kan GPR Stedenbouw worden ingezet om antwoorden te krijgen op vragen zoals bijvoorbeeld “Wat is de mate van duurzaamheid van het stedenbouwkundig voorstel?”, “Welke potentie heeft het voorstel op het vlak van duurzaamheid?” en/of “welke optimalisatiemogelijkheden zijn interessant?”.
- Wat zijn de voordelen van GPR Materiaal?
De voordelen van GPR Materiaal zijn onder andere:
- volledige MPG-rekenkern, gekoppeld aan actuele Nationale Milieudatabase
- altijd de beschikking over actuele productdata
- definiëren samengestelde elementen
- controle op volledigheid
- gebruik van totaalproducten
- eenvoudig zoeken in de Milieudatabase
- resultaten zichtbaar voor de vier fases van de productlevenscyclus in een gebouw; a, b, c en d en de verhouding fase a/d zoals gevraagd in de MIA codes voor circulaire gebouwen
- printen van resultaten, gekozen producten en validatiegegevens;
- projectbeheer met diverse functionaliteiten (o.a. kopiëren, blokkeren).
- Voor wie is GPR Materiaal met name een hulpmiddel?
GPR Materiaal is een onmisbaar hulpmiddel voor u als architect, ontwikkelaar, gemeente, corporatie en voor alle partijen die materiaal-berekeningen maken of betrokken zijn bij vergunningverlening. Met GPR Materiaal maakt u voor bestaande bouw en nieuwbouw snel en eenvoudig een milieuprestatieberekening van gebouwen (MPG), geheel volgens het Bouwbesluit. U kunt GPR Materiaal inzetten bij de vergunningaanvraag voor woningen en kantoren. Door te werken met samengestelde constructies, kunt u het programma ook gebruiken in eerdere ontwerpfasen. GPR Materiaal maakt voor de berekening van de milieubelasting gebruik van de Bepalingsmethode Milieuprestaties Gebouwen en GWW-werken en de daarbij behorende Nationale Milieudatabase 3.0.
- Welke functionaliteiten zitten er in GPR Materiaal?
GPR Materiaal beschikt onder meer over de volgende functionaliteiten:
- projectbeheer met diverse functionaliteiten (o.a. kopiëren, blokkeren)
- koppeling met de actuele nationale milieudatabase
- altijd actuele productdata beschikbaar; geen versiebeheer meer
- samengestelde elementen maken voor het snel kunnen bewerken van een berekening
- uitgebreide presentatie van de resultaten
- berekeningen opslaan in de cloud.
- Wat houdt een licentie op GPR Materiaal in?
GPR Materiaal is online software. U heeft onafhankelijk van werkplek of locatie toegang via een persoonlijke gebruikersnaam en wachtwoord. De licentie op GPR Materiaal heeft een minimale looptijd van een jaar en een opzegtermijn van één maand. U betaalt per gebruiker, niet voor het aantal berekeningen.
- GPR Gebouw en GPR Materiaal, wat is voor mijn situatie het meest passend?
Brede duurzaamheid in ogenschouw nemen (GPR Gebouw) of alleen kijken naar de milieu-impact door materiaal gebruik (MPG met GPR Materiaal). In GPR Gebouw kunt u ook een MPG- berekening maken (sub-thema 2.1). Kort door de bocht genomen is GPR Materiaal (MPG) een uitgeklede versie van GPR Gebouw.
- Wat is het verschil tussen GPR Gebouw en GPR Materiaal?
GPR Materiaal gaat over het subthema Milieuprestatie (MPG) in GPR Gebouw 4. Het instrument is gericht op mensen die alleen de MPG-berekeningen willen maken die benodigd is voor een vergunning- of MIA-aanvraag. GPR Gebouw neemt alle duurzaamheidsthema’s mee: Energie, Milieu, Gezondheid, Gebruikskwaliteit en Toekomstwaarde. Het geeft daarmee een compleet beeld van de duurzaamheid van uw gebouw. De resultaten van de MPG-berekening binnen GPR Materiaal kunnen overigens handmatig worden overgenomen in GPR Gebouw 4.3.
- Is GPR Materiaal gevalideerd door de SBK?
Ja, GPR Materiaal is gevalideerd door de SBK en daarmee geschikt voor het maken van MPG berekeningen volgens het Bouwbesluit 2012.
- Waar kan ik GPR Materiaal voor gebruiken?
GPR Materiaal is een onmisbaar hulpmiddel voor alle partijen die Bouwbesluit-berekeningen maken of bij de vergunningverlening betrokken zijn. Met GPR Materiaal maakt u voor bestaande bouw en nieuwbouw snel en eenvoudig berekeningen van de milieuprestatie van gebouwen (MPG). De software is gevalideerd door de SBK en daarmee geschikt voor het maken van MPG berekeningen volgens het Bouwbesluit 2012.
- Moet je een diploma, certificaat of bewijs van bekwaamheid hebben om een GPR Gebouw berekening te mogen maken?
Bij een Energielabel of Energie Index is dit wel verplicht. Om een GPR Gebouw berekening te maken hoeft niet. Indien u een berekening laat maken door een GPR Gebouw Expert of Assessor mag u er wel van uit gaan van een kwalitatieve berekening. Een GPR Gebouw Expert en Assessor hebben meer kennis van de software en houden deze kennis na het behalen van het examen jaarlijks op peil via terugkomdagen.
- Hoe kan ik mijn licentie opzeggen?
Licenties GPR Vastgoed hebben een minimale looptijd van een jaar en een opzegtermijn van één maand voor het einde van het kalenderjaar. U kunt uw licentie opzeggen door een mail te sturen naar info@gprsoftware.nl.
- Kunnen jullie mijn handelingen en/of berekeningen in GPR Vastgoed zien?
Nee dat kunnen wij niet.
- Kunnen jullie mijn GPR Gebouw berekening zien?
Nee dat kunnen wij niet. Het enige dat we kunnen zien is dat u een gebouw heeft aangemaakt en welke naam u daar aan heeft gegeven. Wij kunnen niet de berekeningen inzien.
- Met hoeveel personen kun je in een berekening aan het werk?
Het is een webbased applicatie, dus u kunt met meerdere personen tegelijkertijd inloggen (vanaf een ander locatie). Maak onderling wel goede werkafspraken omdat op bijna iedere plek wijzigingen automatisch worden opgeslagen in de software.
- Hoeveel gebruikers mag ik toevoegen aan mijn licentie?
Bij GPR Gebouw en GPR Vastgoed zoveel als u zelf wilt.
- Hoe snel kan ik toegang krijgen tot de software?
Zodra de betaling is gedaan ontvangt u gebruikersnaam en wachtwoord. Dit proces kan worden versneld door een digitaal betaalbewijs te sturen. In praktijk, afhankelijk van interne processen bij uw organisatie, kan dit dus binnen een half uur. Bij aanvraag van een licentie streven wij er naar u zo snel mogelijk een factuur toe te zenden.
- Bij een abonnement heb je x-aantal gebouwen in een bundel. Wat moet ik verstaan onder 1 gebouw?
Een gebouw in GPR Gebouw is een gebouw met 1 gebruiksfunctie en 1 gekozen type. Als voorbeeld: een twee-onder-een-kap is een andere woningtype dan een vrijstaande woning. In deze situatie spreekt u dus over 2 gebouwen in GPR Gebouw.
- Verbruik ik met handelingen in GPR Vastgoed ook tegoed van mijn bundel?
Nee. Alleen het maken van gebouw berekeningen in GPR Gebouw resulteren in verbruik van een eenheid uit uw bundel.
- Binnen één GPR Gebouw-project heb ik berekeningen nodig van een tussenwoning en een kopwoning. Is dat één gebouw binnen mijn bundel?
Nee, dat zijn dan twee gebouwen uit de bundel. Je kunt van elke woning wel meerdere berekeningen aanmaken, dit kost geen extra gebouwen binnen de bundel.
- Wat zijn de kosten als ik mijn bundel overschrijd?
Voorafgaand aan een overschrijding van de bundel krijgt u een waarschuwing. Gaat u akkoord met de overschrijding dan wordt het bedrag dat per gebouw geldt binnen de bundel, per extra gebouw in rekening gebracht aan het einde van het jaar.
- Hoe lang worden mijn projecten bewaard?
Zolang de licentie van kracht is, worden de data gedurende een periode van 3 jaar na invoering daarvan kosteloos bewaard in de database. Na afloop van deze periode kan per Gebouw/Onderhoudsscenario een bewaarvergoeding in rekening worden gebracht.
- Wat is het verschil tussen GPR Gebouw en GPR Vastgoed?
Waar GPR Gebouw als hulpmiddel inzicht geeft in de duurzaamheidseigenschappen van één gebouw, maakt GPR Vastgoed de duurzaamheid van meerdere gebouwen of zelfs een heel gebied integraal inzichtelijk voor vastgoedsturing, prestatieafspraken of investeringsbeslissingen.
- Kan GPR Vastgoed als losstaande applicatie worden gebruikt?
GPR Vastgoed kan alleen worden gebruikt in combinatie met GPR Gebouw. De licentie op GPR Vastgoed is dan ook een licentie in combinatie met GPR Gebouw.
- Wat houdt een licentie op GPR Vastgoed in?
GPR Vastgoed is online software. U heeft onafhankelijk van werkplek of locatie toegang via een persoonlijke gebruikersnaam en wachtwoord. GPR Vastgoed kan alleen worden gebruikt in combinatie met GPR Gebouw. De licentie op GPR Vastgoed is dan ook een licentie in combinatie met GPR Gebouw. Licenties GPR Vastgoed hebben een minimale looptijd van een jaar en een opzegtermijn van één maand.
- Waar kan ik als vastgoedbelegger GPR Vastgoed voor gebruiken?
- het ontwikkelen van een routekaart naar een CO2-neutrale vastgoedportefeuille;
- het inzichtelijk maken van de duurzaamheidsprestatie van een fonds of fondsen naar beleggers en andere stakeholders;
- het berekenen van het effect van verduurzaming op het rendement op geïnvesteerd vermogen.
- Waar kan ik als corporatie GPR Vastgoed voor gebruiken?
- het ontwikkelen van een routekaart naar een CO2-neutrale woningvoorraad;
- het versnellen van de verduurzaming door ketensamenwerking;
- het maken van prestatieafspraken met gemeenten en de voortgang hiervan volgen.
- Waar kan ik als gemeente GPR Vastgoed voor gebruiken?
Als gemeente kunt u GPR Gebouw als hulpmiddel gebruiken voor bijvoorbeeld:
- het maken van de energietransitie naar aardgasloos in bestaande wijken in uw gemeente;
- het ontwikkelen van een routekaart naar een CO2-neutrale vastgoedportefeuille;
- het maken van prestatieafspraken met corporaties.
- Voor wie is GPR Vastgoed gemaakt?
- voor bijvoorbeeld de vastgoedmanagers bij gemeentelijke vastgoedbedrijven en beleidsmedewerkers duurzaamheid van gemeenten;
- voor bijvoorbeeld vastgoedmanagers, portefeuillemanagers en/of duurzaamheidsmanagers van vastgoedbeleggers;
- voor bijvoorbeeld vastgoedmanagers, portefeuillemanagers en/of duurzaamheidsmanagers van corporaties;
- voor portefeuillemanagers van bijvoorbeeld (winkel)ketens, zorginstellingen en de overheid;
- voor adviseurs van adviesorganisaties op divers gebied.
- Wat kan ik onder andere met GPR Vastgoed?
- de duurzaamheidsprestatie van een vastgoedportefeuille of woningvoorraad bepalen;
- het als hulpmiddel gebruiken bij het maken van een routekaart naar een CO2-neutrale vastgoedportefeuille of woningvoorraad en deze monitoren;
- goed onderbouwde investeringsbeslissingen maken;
- duurzame gebiedsontwikkeling meetbaar en bespreekbaar maken;
- het effect van verduurzamen op het rendement en/of waarde zichtbaar maken en het gebruiken als sturingsmiddel.
- Moet je een diploma, certificaat of bewijs van bekwaamheid hebben om een GPR Gebouw berekening te mogen maken?
Bij een Energielabel of Energie Index is dit wel verplicht. Om een GPR Gebouw berekening te maken hoeft dit niet. Indien u een berekening laat maken door een GPR Gebouw Expert of Assessor mag u er wel van uit gaan van een kwalitatieve berekening. Een GPR Gebouw Expert en Assessor hebben meer kennis van de software en houden deze kennis na het behalen van het examen jaarlijks op peil via terugkomdagen.
- Hoe kan ik mijn licentie en per wanneer opzeggen?
Licenties GPR Gebouw hebben een minimale looptijd van een kalenderjaar en een opzegtermijn van één maand voor het einde van het kalenderjaar. Bij opzegging krijgt u geen geld terug van niet gebruikte gebouwen uit de bundel. U kunt uw licentie opzeggen door een mail te sturen naar info@gprsoftware.nl.
- Is de EPG in GPR Gebouw geschikt voor het doen van een bouwaanvraag?
Nee. Hiervoor moet de EPG-berekening geattesteerd zijn en hoewel we voldoen aan (bijna alle) EDR testen die benodigd zijn voor het behalen van de attestering, hebben we daar nu niet voor gekozen. De resultaten van de EPG worden echter volledig correct en volgens de NEN 7120 berekend. Voorlopig zit het niet in de planning om de EPG-berekening in GPR Gebouw geschikt te maken voor de bouwaanvraag. De verwachting is dat gebruikers goed uit de voeten kunnen met de huidige compacte berekening.
- Hoe lang worden mijn projecten bewaard?
Zolang de licentie van kracht is, worden de data bewaard. Na afloop van de licentieperiode wordt de data gedurende een periode van 3 jaar na invoering daarvan kosteloos bewaard in de database. Na afloop van deze periode kan per Gebouw/Onderhoudsscenario een bewaarvergoeding in rekening worden gebracht.
- Hoe snel kan ik toegang krijgen tot de software?
Zodra de betaling is gedaan ontvangt u gebruikersnaam en wachtwoord. Dit proces kan worden versneld door een digitaal betaalbewijs te sturen. In praktijk, afhankelijk van interne processen bij uw organisatie, kan dit dus onder kantoortijden binnen een half uur. Bij aanvraag van een licentie streven wij er naar u zo snel mogelijk een factuur toe te zenden.
- Kunnen jullie mijn GPR Gebouw berekening zien?
Nee dat kunnen wij niet. Het enige dat we kunnen zien is dat u een gebouw heeft aangemaakt en welke naam u daar aan heeft gegeven. Wij kunnen niet de berekeningen inzien.
- Mag ik resterende gebouwen uit een bundel meenemen naar het volgende jaar?
Ja. Ongebruikte gebouwen uit de bundel mogen een jaar worden meegenomen naar de bundel van volgend jaar. Bijvoorbeeld: een all-in 10 licentie. U heeft 2 gebouwen over eind 2017. Deze worden ook niet verbruikt in 2018. In totaal heeft u dan 12 gebouwen over eind 2018. Want u krijgt in 2018 weer 10 nieuwe gebouwen in de bundel plus de 2 uit 2017. Dan heeft u in 2019 20 gebouwen (10 van 2018 en 10 van 2019). De 2 gebouwen uit 2017 zijn vervallen.
- Wat zijn de kosten als ik mijn GPR Gebouw bundel overschrijd?
Voorafgaand aan een overschrijding van de bundel krijgt u een waarschuwing. Gaat u akkoord met de overschrijding dan wordt het bedrag dat per gebouw geldt binnen de bundel, per extra gebouw in rekening gebracht aan het einde van het jaar.
- Met hoeveel personen kun je in een berekening aan het werk?
Het is een webbased applicatie, dus u kunt met meerdere personen tegelijkertijd inloggen (vanaf een andere locatie). Maak onderling wel goede werkafspraken omdat op bijna iedere plek wijzigingen automatisch worden opgeslagen in de software.
- Hoeveel gebruikers mag ik toevoegen aan mijn licentie?
Bij GPR Gebouw zoveel als u zelf wilt. Bij GPR Bouwbesluit is dit afhankelijk van welke licentie u afneemt.
- Wat moet ik verstaan onder 1 gebouw?
Een gebouw bedoeld in GPR Gebouw is een gebouw met 1 gebruiksfunctie en 1 gekozen type. Als voorbeeld: een twee-kapper is een andere woningtype dan een vrijstaande woning. In deze situatie spreekt u dus over 2 gebouwen in GPR Gebouw.
- Welke gebouw-bundels zijn er?
De aan te schaffen bundels worden gebouwenbundels genoemd. Deze zijn er in met 1, 10, 20 50 of onbeperkt aantal gebouwen. Interesse? Vraag een offerte aan.
- Binnen één GPR Gebouw-project heb ik berekeningen nodig van een tussenwoning en een kopwoning. Is dat één gebouw binnen mijn bundel?
Nee, dat zijn dan twee gebouwen uit de bundel. Je kunt van elke woning wel meerdere berekeningen aanmaken, dit kost geen extra gebouwen binnen de bundel.
- Wat houdt een licentie op GPR Gebouw in?
GPR Gebouw is online software. Met een eigen gebruikersnaam en wachtwoord heeft u onafhankelijk van werkplek of locatie toegang tot de applicatie. Met een gebouwen bundel kunt u één of meerdere gebouwen doorrekenen. Een 1-Gebouwen licentie is 1 jaar geldig (bijvoorbeeld van startdatum 1 mei 2018 tot 1 mei 2019). Een abonnement neemt men lopende een kalenderjaar af (u betaalt dat kalenderjaar naar rato, het aantal gebouwen in de bundel is ook naar rato) en daarna per kalenderjaar. Facturatie gebeurt dan ook per kalenderjaar. De minimale looptijd van een doorlopende licentie van GPR Gebouw is het lopende jaar plus één volledig kalenderjaar. In GPR Gebouw bestaat 1 gebouw uit 1 gebruiksfunctie en geselecteerd type. Indien u een combinatiegebouw heeft met meerdere gebruiksfuncties, heeft u mogelijk meerdere gebouwen nodig (indien nevenfunctie > 100 m2 of > 10% GO). Per gebouw kunt u een onbeperkt aantal berekeningen maken. Er zijn gebouwenbundels met 1, 10, 20 50 of 100 gebouwen.
- Zit GPR Sporthal en/of GPR Zwembad in GPR Gebouw?
Niet standaard. U kunt GPR Sporthal en/of GPR Zwembad als uitbreiding op uw GPR Gebouw-licentie afnemen of los bestellen.
- Kan ik met GPR Gebouw punten halen voor GRESB?
Ja. Sinds 2015 worden GPR Gebouw Certificaten gewaardeerd door de Global Real Estate Sustainability Benchmark (GRESB) en kunnen deelnemers punten halen met GPR Gebouw Certificaten en GPR Gebouw-berekeningen. GRESB meet jaarlijks het duurzaamheidsbeleid en de implementatie daarvan bij vastgoedfondsen en -portefeuilles.
- GPR Gebouw en GPR Materiaal, wat is voor mijn situatie het meest passend?
Brede duurzaamheid in ogenschouw nemen (GPR Gebouw) of alleen kijken naar de milieu-impact door materiaal gebruik (MPG met GPR Materiaal). In GPR Gebouw kunt u ook een MPG- berekening maken (sub-thema 2.1). Kort door de bocht genomen is GPR Materiaal (MPG) een uitgeklede versie van GPR Gebouw.
- Wat is het verschil tussen GPR Gebouw en GPR Materiaal?
GPR Materiaal gaat over het subthema Milieuprestatie (MPG) in GPR Gebouw 4. Het instrument is gericht op mensen die alleen de MPG-berekeningen willen maken die benodigd is voor een vergunning- of MIA-aanvraag. GPR Gebouw neemt alle duurzaamheidsthema’s mee: Energie, Milieu, Gezondheid, Gebruikskwaliteit en Toekomstwaarde. Het geeft daarmee een compleet beeld van de duurzaamheid van uw gebouw. De resultaten van de MPG-berekening binnen GPR Materiaal kunnen overigens handmatig worden overgenomen in GPR Gebouw 4.3.
- Waar kan ik als vastgoedbelegger GPR Gebouw voor gebruiken?
- het ontwikkelen van een routekaart naar een CO2-neutrale vastgoedportefeuille;
- het opstellen van een goede uitvraag met duurzaamheidsprestaties;
- het inzichtelijk maken van de duurzaamheidsprestatie van een fonds naar beleggers en andere stakeholders;
- het berekenen van het effect van verduurzaming op het rendement op geïnvesteerd vermogen.
- Waar kan ik als corporatie GPR Gebouw voor gebruiken?
- het opstellen van een goede uitvraag met duurzaamheidsprestaties;
- het ontwikkelen van een routekaart naar een CO2-neutrale woningvoorraad;
- het versnellen van de verduurzaming door ketensamenwerking;
- het maken van prestatieafspraken met gemeenten en de voortgang hiervan volgen.
- Waar kan ik als gemeente GPR Gebouw voor gebruiken?
Als gemeente kunt u GPR Gebouw als hulpmiddel gebruiken voor bijvoorbeeld:
- het opstellen van een goede uitvraag met duurzaamheidsprestaties;
- het maken van de energietransitie naar aardgasloos in bestaande wijken in uw gemeente;
- het ontwikkelen van een routekaart naar een CO2-neutrale vastgoedportefeuille;
- het verduurzamen van specifieke gebouwen zoals scholen, sporthallen en zwembaden;
- het maken van prestatieafspraken met corporaties.