Lees hieronder de vragen die gesteld zijn tijdens het webinar, inclusief de antwoorden erbij:
Veelgestelde vragen
Is deze methodiek ook te gebruiken als je geen grondpositie hebt of bij particuliere kavels?
Ja, ook dan is het goed mogelijk om GPR Gebouw in te zetten. Als een ontwikkelaar zelf een grondpositie heeft kun je in gesprek gaan over duurzaamheid en verkennen of je tot afspraken hierover kunt komen. GPR Gebouw biedt goede houvast in dit gesprek, omdat je op die manier duurzaamheid samen concreet en kwantitatief kunt maken. Als je tot een afspraak bent gekomen kun je deze vastleggen in bijvoorbeeld een anterieure overeenkomst. Houd daarbij ook rekening met de borging van de afspraak, en leg ook vast hoe en wanneer de ontwikkelaar moet aantonen dat de prestaties worden behaald.
Kan je naast GPR scores ook aanvullende criteria stellen?
Ja, dat kan zeker. Naast GPR kun je ook extra duurzaamheidcriteria toevoegen, bijvoorbeeld op het gebied van biodiversiteit of klimaatadaptatie. Deze kun je apart meewegen in de gunning en belonen met extra punten.
Is er een relatie tussen het projectbudget en de puntenscore?
Nee, daar is geen vast verband voor. Bij gronduitgifte maakt de ontwikkelaar een goede balans tussen prestaties en kosten. Bij gemeentelijk vastgoed kan per situatie worden gekeken of en hoeveel meerkosten er worden gemaakt.
Is er een koppeling met Het Nieuwe Normaal?
Je kan met behulp van de MPG-berekening binnen GPR Gebouw de scores van de verschillende indicatoren makkelijk en snel inzichtelijk maken. Met deze inzichten kun je sturen op Het Nieuwe Normaal (HNN).
Wil je meer lezen over HNN? Bezoek dan deze pagina voor uitleg en een handige praktijkgids: HNN in GPR
.
Is er een standaard ondergrens voor GPR Gebouw scores bij aanbestedingen?
Nee, er is geen vaste ondergrens. Je kunt kiezen uit verschillende niveaus:
· Alleen het Bouwbesluitniveau (met bekende GPR-scores als richtlijn),
· Bouwbesluit + gemeentelijk beleid (iets hogere scores),
· Of inclusief extra projectambities (meest ambitieus).
Zo bepaal je per project een passende ondergrens.
Hoe zit het met boeteclausules?
Je kunt kiezen voor een boeteclausule bij het niet halen van de afgesproken GPR score. Hier mee biedt je extra borging voor het nakomen van afspraken. Dit kun je al in de aanbesteding communiceren, zodat inschrijvers hierop kunnen anticperen. Denk goed na over hoe je dit inricht, om te voorkomen dat ontwikkelaars gaan strategisch gaan rekenen.
Wordt GPR ook gebruikt bij aanbestedingen voor corporaties?
GPR Gebouw kan ook ingezet worden bij aanbestedingen voor woningcorporaties. Het helpt om duurzaamheidseisen te verbinden met de eisen van de markt. De methode kan in verschillende fasen van het project worden gebruikt en laat ruimte voor innovatieve ideeën van marktpartijen.