Met GPR Gebouw meet u de duurzaamheid van woning- en utiliteitsbouw. U maakt duurzaamheid bespreekbaar met alle partijen uit de bouwkolom. In iedere bouwfase: beleid, ontwerp, realisatie en renovatie.
GPR Gebouw
- Welke voordelen heeft een GPR certificaat?
Rabo Impactlening
Met een GPR Gebouw Certificaat toon je officieel de duurzaamheid van jouw gebouw of ontwerp aan. Daarnaast krijg je rentekorting op zakelijke leningen bij Rabobank indien jouw organisatie een GPR Gebouw Certificaat heeft. Deze rentekorting kan fors oplopen. De Rabo Impactlening is een zakelijke lening met rentekorting voor duurzame bedrijven. Loopt je bedrijf voorop in duurzaam ondernemen en is je bedrijf in het bezit van duurzaamheidskeurmerk GPR Gebouw? Dan kom je in aanmerking voor de Rabo Impactlening als er gemiddeld een 7 of hoger is gehaald voor bestaande utiliteit of gemiddeld een 8 of hoger voor nieuwe utiliteit in GPR Gebouw. Wil je de duurzaamheid van jouw gebouw of ontwerp officieel aantonen? Met een GPR Gebouw Certificaat laat je zien dat jouw gebouw of ontwerp getoetst is op kwaliteit door een GPR Gebouw Expert of GPR Gebouw Assessor. W/E adviseurs is de maker van GPR Software. - Kan ik met een GPR certificaat korting krijgen op leningen?
Nu rentekorting met GPR Gebouw Certificaat Met een GPR Gebouw Certificaat toon je officieel de duurzaamheid van jouw gebouw of ontwerp aan. Je krijgt rentekorting op zakelijke leningen bij Rabobank indien jouw organisatie een GPR Gebouw Certificaat heeft. Deze rentekorting kan fors oplopen. De Rabo Impactlening is een zakelijke lening met rentekorting voor duurzame bedrijven. Loopt je bedrijf voorop in duurzaam ondernemen en is je bedrijf in het bezit van duurzaamheidskeurmerk GPR Gebouw? Dan kom je in aanmerking voor de Rabo Impactlening als er gemiddeld een 7 of hoger is gehaald voor bestaande utiliteit of gemiddeld een 8 of hoger voor nieuwe utiliteit in GPR Gebouw. Wil je de duurzaamheid van jouw gebouw of ontwerp officieel aantonen? Met een GPR Gebouw Certificaat laat je zien dat jouw gebouw of ontwerp getoetst is op kwaliteit door een GPR Gebouw Expert of GPR Gebouw Assessor. W/E adviseurs is de maker van GPR Software.
- Welke versies van GPR Gebouw 4 worden ondersteund?
Wij spannen ons in voor een correcte werking van GPR Gebouw versie 4.3 en 4.4 op de actuele versies van de meest voorkomende browsers, zoals Google Chrome, Microsoft Edge en Mozilla FireFox. Daarnaast zorgen we ervoor dat zo snel mogelijk de meest actuele versie van de Nationale Milieudatabase (NMD) beschikbaar is. Daar bovenop werken we voor GPR Gebouw 4.3 en 4.4 bij iedere nieuwe NMD versie de voorbeeldberekeningen bij en onderhouden we de teksten in de informatierondjes bij de maatregelen. GPR Gebouw versie 4.2, 4.1 en 4.0 worden niet meer ondersteund. We kunnen een correcte werking daarvan op de actuele versies van de meest voorkomende browsers dan ook niet meer garanderen.
- Ik heb al GPR Gebouw, maar wil ook graag Sporthal en/of Zwembad. Kan dat?
GPR Gebouw licentiehouders ontvangen 50% korting op abonnementskosten van een doorlopende licentie op GPR Sporthal en/of Zwembad en hoeven geen instapkosten te betalen.
- Moet je een diploma, certificaat of bewijs van bekwaamheid hebben om een GPR Gebouw berekening te mogen maken?
Bij een Energielabel of Energie Index is dit wel verplicht. Om een GPR Gebouw berekening te maken hoeft dit niet. Indien u een berekening laat maken door een GPR Gebouw Expert of Assessor mag u er wel van uit gaan van een kwalitatieve berekening. Een GPR Gebouw Expert en Assessor hebben meer kennis van de software en houden deze kennis na het behalen van het examen jaarlijks op peil via terugkomdagen.
- Hoe kan ik mijn licentie en per wanneer opzeggen?
Licenties GPR Gebouw hebben een minimale looptijd van een kalenderjaar en een opzegtermijn van één maand voor het einde van het kalenderjaar. Bij opzegging krijgt u geen geld terug van niet gebruikte gebouwen uit de bundel. U kunt uw licentie opzeggen door een mail te sturen naar info@gprsoftware.nl.
- Is de EPG in GPR Gebouw geschikt voor het doen van een bouwaanvraag?
Nee. Hiervoor moet de EPG-berekening geattesteerd zijn en hoewel we voldoen aan (bijna alle) EDR testen die benodigd zijn voor het behalen van de attestering, hebben we daar nu niet voor gekozen. De resultaten van de EPG worden echter volledig correct en volgens de NEN 7120 berekend. Voorlopig zit het niet in de planning om de EPG-berekening in GPR Gebouw geschikt te maken voor de bouwaanvraag. De verwachting is dat gebruikers goed uit de voeten kunnen met de huidige compacte berekening.
- Hoe lang worden mijn projecten bewaard?
Zolang de licentie van kracht is, worden de data bewaard. Na afloop van de licentieperiode wordt de data gedurende een periode van 3 jaar na invoering daarvan kosteloos bewaard in de database. Na afloop van deze periode kan per Gebouw/Onderhoudsscenario een bewaarvergoeding in rekening worden gebracht.
- Hoe snel kan ik toegang krijgen tot de software?
Zodra de betaling is gedaan ontvangt u gebruikersnaam en wachtwoord. Dit proces kan worden versneld door een digitaal betaalbewijs te sturen. In praktijk, afhankelijk van interne processen bij uw organisatie, kan dit dus onder kantoortijden binnen een half uur. Bij aanvraag van een licentie streven wij er naar u zo snel mogelijk een factuur toe te zenden.
- Kunnen jullie mijn GPR Gebouw berekening zien?
Nee dat kunnen wij niet. Het enige dat we kunnen zien is dat u een gebouw heeft aangemaakt en welke naam u daar aan heeft gegeven. Wij kunnen niet de berekeningen inzien.
- Mag ik resterende gebouwen uit een bundel meenemen naar het volgende jaar?
Ja. Ongebruikte gebouwen uit de bundel mogen een jaar worden meegenomen naar de bundel van volgend jaar. Bijvoorbeeld: een all-in 10 licentie. U heeft 2 gebouwen over eind 2017. Deze worden ook niet verbruikt in 2018. In totaal heeft u dan 12 gebouwen over eind 2018. Want u krijgt in 2018 weer 10 nieuwe gebouwen in de bundel plus de 2 uit 2017. Dan heeft u in 2019 20 gebouwen (10 van 2018 en 10 van 2019). De 2 gebouwen uit 2017 zijn vervallen.
- Wat zijn de kosten als ik mijn GPR Gebouw bundel overschrijd?
Voorafgaand aan een overschrijding van de bundel krijgt u een waarschuwing. Gaat u akkoord met de overschrijding dan wordt het bedrag dat per gebouw geldt binnen de bundel, per extra gebouw in rekening gebracht aan het einde van het jaar.
- Met hoeveel personen kun je in een berekening aan het werk?
Het is een webbased applicatie, dus u kunt met meerdere personen tegelijkertijd inloggen (vanaf een andere locatie). Maak onderling wel goede werkafspraken omdat op bijna iedere plek wijzigingen automatisch worden opgeslagen in de software.
- Hoeveel gebruikers mag ik toevoegen aan mijn licentie?
Bij GPR Gebouw zoveel als u zelf wilt. Bij GPR Bouwbesluit is dit afhankelijk van welke licentie u afneemt.
- Wat moet ik verstaan onder 1 gebouw?
Een gebouw bedoeld in GPR Gebouw is een gebouw met 1 gebruiksfunctie en 1 gekozen type. Als voorbeeld: een twee-kapper is een andere woningtype dan een vrijstaande woning. In deze situatie spreekt u dus over 2 gebouwen in GPR Gebouw.
- Welke gebouw-bundels zijn er?
De aan te schaffen bundels worden gebouwenbundels genoemd. Deze zijn er in met 1, 10, 20 50 of onbeperkt aantal gebouwen. Interesse? Vraag een offerte aan.
- Binnen één GPR Gebouw-project heb ik berekeningen nodig van een tussenwoning en een kopwoning. Is dat één gebouw binnen mijn bundel?
Nee, dat zijn dan twee gebouwen uit de bundel. Je kunt van elke woning wel meerdere berekeningen aanmaken, dit kost geen extra gebouwen binnen de bundel.
- Wat houdt een licentie op GPR Gebouw in?
GPR Gebouw is online software. Met een eigen gebruikersnaam en wachtwoord heeft u onafhankelijk van werkplek of locatie toegang tot de applicatie. Met een gebouwen bundel kunt u één of meerdere gebouwen doorrekenen. Een 1-Gebouwen licentie is 1 jaar geldig (bijvoorbeeld van startdatum 1 mei 2018 tot 1 mei 2019). Een abonnement neemt men lopende een kalenderjaar af (u betaalt dat kalenderjaar naar rato, het aantal gebouwen in de bundel is ook naar rato) en daarna per kalenderjaar. Facturatie gebeurt dan ook per kalenderjaar. De minimale looptijd van een doorlopende licentie van GPR Gebouw is het lopende jaar plus één volledig kalenderjaar. In GPR Gebouw bestaat 1 gebouw uit 1 gebruiksfunctie en geselecteerd type. Indien u een combinatiegebouw heeft met meerdere gebruiksfuncties, heeft u mogelijk meerdere gebouwen nodig (indien nevenfunctie > 100 m2 of > 10% GO). Per gebouw kunt u een onbeperkt aantal berekeningen maken. Er zijn gebouwenbundels met 1, 10, 20 50 of 100 gebouwen.
- Zit GPR Sporthal en/of GPR Zwembad in GPR Gebouw?
Niet standaard. U kunt GPR Sporthal en/of GPR Zwembad als uitbreiding op uw GPR Gebouw-licentie afnemen of los bestellen.
- Kan ik met GPR Gebouw punten halen voor GRESB?
Ja. Sinds 2015 worden GPR Gebouw Certificaten gewaardeerd door de Global Real Estate Sustainability Benchmark (GRESB) en kunnen deelnemers punten halen met GPR Gebouw Certificaten en GPR Gebouw-berekeningen. GRESB meet jaarlijks het duurzaamheidsbeleid en de implementatie daarvan bij vastgoedfondsen en -portefeuilles.
- GPR Gebouw en GPR Materiaal, wat is voor mijn situatie het meest passend?
Brede duurzaamheid in ogenschouw nemen (GPR Gebouw) of alleen kijken naar de milieu-impact door materiaal gebruik (MPG met GPR Materiaal). In GPR Gebouw kunt u ook een MPG- berekening maken (sub-thema 2.1). Kort door de bocht genomen is GPR Materiaal (MPG) een uitgeklede versie van GPR Gebouw.
- Wat is het verschil tussen GPR Gebouw en GPR Materiaal?
GPR Materiaal gaat over het subthema Milieuprestatie (MPG) in GPR Gebouw 4. Het instrument is gericht op mensen die alleen de MPG-berekeningen willen maken die benodigd is voor een vergunning- of MIA-aanvraag. GPR Gebouw neemt alle duurzaamheidsthema’s mee: Energie, Milieu, Gezondheid, Gebruikskwaliteit en Toekomstwaarde. Het geeft daarmee een compleet beeld van de duurzaamheid van uw gebouw. De resultaten van de MPG-berekening binnen GPR Materiaal kunnen overigens handmatig worden overgenomen in GPR Gebouw 4.3.
- Waar kan ik als vastgoedbelegger GPR Gebouw voor gebruiken?
- het ontwikkelen van een routekaart naar een CO2-neutrale vastgoedportefeuille;
- het opstellen van een goede uitvraag met duurzaamheidsprestaties;
- het inzichtelijk maken van de duurzaamheidsprestatie van een fonds naar beleggers en andere stakeholders;
- het berekenen van het effect van verduurzaming op het rendement op geïnvesteerd vermogen.
- Waar kan ik als corporatie GPR Gebouw voor gebruiken?
- het opstellen van een goede uitvraag met duurzaamheidsprestaties;
- het ontwikkelen van een routekaart naar een CO2-neutrale woningvoorraad;
- het versnellen van de verduurzaming door ketensamenwerking;
- het maken van prestatieafspraken met gemeenten en de voortgang hiervan volgen.
- Waar kan ik als gemeente GPR Gebouw voor gebruiken?
Als gemeente kunt u GPR Gebouw als hulpmiddel gebruiken voor bijvoorbeeld:
- het opstellen van een goede uitvraag met duurzaamheidsprestaties;
- het maken van de energietransitie naar aardgasloos in bestaande wijken in uw gemeente;
- het ontwikkelen van een routekaart naar een CO2-neutrale vastgoedportefeuille;
- het verduurzamen van specifieke gebouwen zoals scholen, sporthallen en zwembaden;
- het maken van prestatieafspraken met corporaties.
Staat uw vraag er niet bij?
Bel een medewerker van onze expertdesk 030 – 677 87 70