Hoe kan ik milieuvriendelijk investeren met fiscaal voordeel?

Via de MIA\Vamil-regelingen kunt u milieuvriendelijk investeren met fiscaal voordeel of innovatieve, milieuvriendelijke producten gemakkelijker op de markt brengen.

De overheid wil investeringen in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen stimuleren. Een beter milieu komt immers de hele samenleving ten goede. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) en het ministerie van Financiën hebben via twee investeringsregelingen het investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen extra aantrekkelijk gemaakt.

Fiscaal voordeel bij duurzame investeringen als ondernemer

Als ondernemer kunt u financieel voordelig investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen door gebruik te maken van de volgende regelingen:

• Regeling willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil);
• Regeling Milieu-investeringsaftrek (MIA).

Bedrijfsmiddelen die in aanmerking komen voor MIA\Vamil, staan vermeld op de Milieulijst. De ministeries van IenW en Financiën zijn verantwoordelijk voor de MIA- en de Vamil-regeling. De Belastingdienst en Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) voeren de regelingen uit.

RVO.nl ondersteunt de regeling met onder andere een helpdesk, technische controles van de meldingen, technisch inhoudelijke advisering van de Belastingdienst en de coördinatie van voorstellen voor de Milieulijst 2020. De Belastingdienst besluit over de toekenning van MIA en/of Vamil.

Hier vindt u een brochure die algemene informatie geeft over MIA en Vamil en de Milieulijst.

GPR Gebouw

Binnen de MIA-regelingen 2024 voor (zeer) duurzaam gerenoveerde of (verdergaande) zeer duurzame nieuwe utiliteitsgebouwen volgens GPR Gebouw (bedrijfsmiddelcode G 6120 en E 6121) wordt onder andere gevraagd om met GPR Gebouw 4.4 de scores op de thema’s Energie, Milieu, Gezondheid, Gebruikskwaliteit, Toekomstwaarde en Proceskwaliteit inzichtelijk te maken. Hierbij varieert de minimaal te behalen score op alle thema’s tussen een 7,0 en 8,5, afhankelijk van de exacte MIA-regeling en type gebouw. Dit moet blijken uit een rapportage van de GPR Gebouw berekening geaccordeerd door een GPR Gebouw Expert en gevalideerd door een onafhankelijke GPR Gebouw Assessor, voor zowel de ontwerp- als opleverfase van het gebouw.

GPR Materiaal

Binnen de MIA-regelingen 2024 voor circulaire utiliteitsgebouwen en -woningen (bedrijfsmiddelcodes G 6100 en G 6102) wordt andere andere gevraagd om milieuprestatie berekeningen (MPG). Met GPR Materiaal kan de MPG van zowel nieuwe al te renoveren gebouwen inzichtelijk worden gemaakt. De maximaal te behalen MPG-score varieert tussen een 0,28 en 0,60 per m2 bvo per jaar, afhankelijk van de exacte MIA-regeling, type gebouw en invoer installatie in de MPG-berekening. Dit moet blijken uit een ontwerp- en opleverassessment gevalideerd door een onafhankelijke Assessor van een door de regeling erkende maatlatmethodiek.

Wil je gebruik maken van de MIA-regeling dan helpen de GPR Gebouw Experts en Assessoren van W/E adviseurs u graag!

Deel deze case: